
Meille 70-luvun lapsille opetettiin Biafran nälänhädän avulla, että lautanen
pitää syödä tyhjäksi. Minulle, supernirsolle ja pieniruokaiselle kouluruokailu
oli ainaista taistelua ja pahimmillaan itkun nieleskelyä. Onneksi niistä ajoista
aika moni asia on muuttunut, enkä minä vähiten. Kaksikymppisenä oma nirsous
alkoi hävettää liikaa, ja opettelin (ja opin) syömään kaikkea outoa, kuten
oliiveja, fetaa, keitettyjä kasviksia, kalaa ja sieniä. Nykyään kuitenkin
tiedetään useammasta tutkimuksesta, että “syö lautanen tyhjäksi” –komento on
itse asiassa haitallista ja häiritsee mm. lapsen oman nälänsäätelyn
kehittymistä. Patrik Borg tiivistää tutkimuksia hyvin
täällä.

Ruuan kasvattaminen, kuljettaminen ja valmistaminen kuluttavat aina
luonnonvaroja. En nyt mene sen syvemmälle eri tavoin tai eri paikoissa
kasvatettujen ruoka-aineiden eroihin, tai eri ruokavalioiden vaikutuksiin,
asiasta löytyy paljon tietoa ympäri nettiä, mm.
täältä ja
täältä. On helppo
silti todeta, että kaikista epäekologisinta ruokaa on ruoka, joka on
biojäteastiassa tai kaatopaikalla, sillä silloin kaikki ruokaan kuluneet
resurssit ovat menneet hukkaan. Yksi lapsuuteni/nuoruuteni pysäyttävimmistä
“ihmiset ajattelevat ja elävät eri tavoin” –hetki oli se, kun näin (en enää
onneksi muista kenen) henkilön kaapivan, ei vain lautasten jämät, vaan myös
kaiken kattiloihin ylijääneen, täysin käyttökelpoisen ja syötävän ruuan roskiin.
En edelleenkään ymmärrä, enkä keksi minkäänlaisia perusteita syötävän ruuan pois
heittämiselle. Itselleni on ollut aina itsestään selvää, että ylijäänyt ruoka
syödään seuraavana päivänä kotona tai töissä eväänä tai pakastetaan sopiviksi
annoksiksi. Erilaiset pikkuannokset yhdistän usein luovahkosti toisiinsa, tai
sitten osaksi kokonaan uutta ruokaa; sosekeittoihin ja kiusauksiin saa upotettua
lähes kaiken ylijäämäruuan. Emme mekään sentään mitään pyhimyksiä tässä(kään)
suhteessa ole, kyllä meillä aina välillä unohtuu ja homehtuu ruokaa
jääkaappiin.

No niin, joka tapauksessa. Yksi henkilökohtaisista sodistani on siis sota
ruokahävikkiä vastaan. Siinä tosin auttaa kummasti se, etten erityisemmin pidä
kaupassa käymisestä, ja haluan sieltä aina mahdollisimman nopeasti pois.
Ruokalistan kassa kerran viikossa sisään ja nopeasti ulos. (
Täällä muuten
esimerkiksi hyvä lista ruokahävikin vähentämiseen). Päästäksemme lopultakin
siihen varsinaiseen aiheeseen, jääkapissa oli viikonloppuna asioita, joista piti
keksiä jotain, lähinnä päiväysvanhaa maitoa ja perunamuusia. Rieskat tai
vastaavat eivät oikein innostaneet, ja päätin hukata muusin lettuihin. Päätin
myös yhdistää siihen samalla pitkäaikaisen aikomuksen tehdä nokkosista, noista
trendikkäistä superfoodeista jotain syötävää. Noin niin kuin kokeeksi,
haastaakseni vieläkin paikoitellen epäluuloista ruokailijaminääni. Tässä resepti
toteutuneisiin lettuihin:
8 dl perunamuusia
3 kananmunaa
1 litra maitoa
2 dl ohrajauhoja
2 dl venhnäjauhoja
2 “ilmavaa” litraa nokkosenlehtiä ryöpättynä ja silputtuna
1 “ilmavaa” litra vuohenputken lehtiä ryöpättynä ja silputtuna
100 g sulatettua voita
suolaa, mustapippuria, sitruunatimjamia


Aioin paistaa pikkulettuja (että olisivat enemmän pinaattilettujen
kaltaisia), mutta rakas valurautapannuni oli suurempi kuin induktiohellan
levynkohta. Tästä seurasi se, että letut paistuivat vain hellanrinkulan
kohdalta, ja jäivät ihan valkoisiksi sen ulkopuolella. Tilannetta olisi ehkä
vähän parantanut se, jos pannu olisi saanut kuumeta pidempään, lämpötilat
olisivat varmaan vähän tasoittuneet. En jaksanut kuitenkaan pohtia enempää, vaan
otin kaksi tavallista pannua ja paistoin niillä sellaisia keskisuuria lettuja
yhtä aikaa. Lämpötilaa oli vain vähän haastavaa säädellä valurautapannuille.
Lopulta löysin molemmille pannuille suunnilleen sopivan lämpötilan, joka oli
kummallekin eri – todennäköisesti toisessa pannussa on paksumpi pohja kuin
toisessa. Jos jotakuta auttaa, niin toiset letut paistoin 5. –säädöllä ja toiset
7 –säädöllä. Niistä tuli aika tummia, mutta se johtui enemmän siitä, että
unohduin siivoamaan keittiötä samaan aikaan, enkä muistanut kääntää lettuja
ajoissa.
Lopputulos oli yllättävän hyvä; nokkonen ei maistunut yllättäen juuri
ollenkaan, eikä edes vuohenputki. Kaikkein eniten letuissa maistui perunamuusi,
joten pitänee kokeilla nokkoslettuja uudestaan ilman perunamuusia.
Sitruunatimjami oli myös yllättävän vahva (mutta sopi hyvin), vaikka laitoin
sitä vain noin teelusikallisen hienonnettuna. Ylläripylläri, lapset eivät
rakastaneet nokkoslettuja, mutta söivät kuitenkin. En pakottanut syömään
lautasta tyhjäksi, ja realistina en edes laittanut kovin isoja annoksia.
Lautasen tyhjäksi syöminen on toki ekologista, mutta siihen pääsee pakottamista
paremmin laittamalla lautaselle tarpeeksi pieniä annoksia, myös itselleen. Täysi
katastrofi nokkosletut eivät selvästi olleet, ja “Äiti, voitko sinä tehdä
makeita nokkoslettuja” –pyyntö pitänee toteuttaa tässä lähiaikoina, ennen kuin
sesonki on ohi.

P.S. Arvatkaa mitä? Se maito oli oikeasti vanhaa. Olisi varmaan hapantunut
parissa tunnissa purkin avaamisen jälkeen, mutta paistoin letut melko nopeasti.
Maussa ei ollut mitään vikaa, eikä kukaan saanut mitään oireita. Käyttäkää niitä
aisteja ruoka-aineiden arvioimiseen, älkää pelkkiä päivämääriä. Tämä tosin on kyllä
oma ennätykseni, jos hapanmaitotuotteita ja vastaavia ei lasketa.

P.P.S. Iski super-Marttakohtaus, ja otin nokkosten ryöppäysveden talteen, laitoin ylimääräiset rangat sinne päiväksi, ja kaadoin veden viherkasveille lannoitteeksi.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti